Nyhet | Lungmedicin

Förkylning efter lungtransplantation kan ge allvarliga effekter på sikt

Transplantation är en sista utväg när inget annat hjälper vid till exempel KOL eller cystisk fibros. Risken efter operationen är att knappt märkbar förkylning ger allvarliga effekter fler år efter att viruset lämnat kroppen. Det visar forskning vid Sahlgrenska akademin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Tidigare forskning har visat att lungtransplanterade kan ta skada av förkylningar men det har inte funnits belägg för några risker på sikt. I en ny av handling har Jesper Magnusson, specialistläkare i lungmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, studerat systematiskt insamlade data och prover från lungtransplanterade personer i Sverige.

Läs även: Så mycket pengar kan sparas på rätt KOL-vård

– Det verkar som om vanliga förkylningsvirus under första året efter lungtransplantation påverkar risken för att få en kronisk avstötning på lång sikt, säger Jesper Magnusson.

Generellt ses transplantation som en sista utväg när inget annat hjälper vid exempelvis KOL eller cystisk fibros. I Sverige utförs operationen på mellan 50 och 60 personer per år. Studiedeltagarna har varit svårt lungsjuka kvinnor och män mellan 18 och 73 år när ingreppet gjordes.

Annons
Annons

 Extra noga med hygien

Resultatet från studien visar bland annat på mer än fördubblad risk för kronisk avstötning i gruppen som drabbades av förkylning under det första året. Något som gör det extra viktigt att i den mån det går undvika kontaktsmitta.

– Man ska vara noggrann med handhygienen och man bör nog inte vara deltagare i stora sociala sammanhang direkt efter transplantationen utan vara varsam i kontakterna, säger Jesper Magnusson.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//sena-effekter-av-forkylningar-hos-lungtransplanterade.cid1552732

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons