Nyhet | Lungmedicin

Gener spelar roll vid astma

DNA-forskningen kring astma går framåt och ger ledtrådar om hur sjukdomen kan botas. Risken att få astma påverkas av skillnaderna i enstaka ”DNA-bokstäver” i ett tiotal olika arvsanlag, varav flera har betydelse för immunförsvaret. Detta framkommer i världens hittills största studie kring genetiska faktorer vid astma

Jessika Nilsson, NetdoktorPro
Publicerad den: 2010-09-27
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

DNA-forskningen kring astma går framåt och ger ledtrådar om hur sjukdomen kan botas, skriver Upsala Nya Tidning på nätet. Risken att få astma påverkas av skillnaderna i enstaka ”DNA-bokstäver” i ett tiotal olika arvsanlag, varav flera har betydelse för immunförsvaret. Detta framkommer i världens hittills största studie kring genetiska faktorer vid astma.

– Förhoppningsvis kan de nya fynden bidra till ökade kunskaper om grundläggande mekanismer bakom astma och på sikt till nya och bättre nöjligheter att behandla sjukdomen, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, till Upsala Nya Tidning.

Annons
Annons

Christer Janson är en av forskarna som varit med och analyserat blodprover från mer än 26 000 barn och vuxna med astma.

– Bland annat bekräftar analyserna att en gen med betydelse för hur mycket som kroppen tillverkar av en sorts vita blodkroppar, eosinofila granulocyter, påverkar astmarisken. Det stödjer synen på astma som en i grunden inflammatorisk sjukdom, säger han.

Sambanden mellan de nyupptäckta genvarianterna och astma är däremot inte tillräckligt starka för att kunna se på ett vanligt blodprov huruvida en individ kommer att utveckla sjukdomen eller inte.

Annons
Annons

– Fortfarande vet vi ganska litet om hur detta samspel mellan genetiska faktorer och miljöfaktorer ser ut, säger Christer Janson till Upsala Nya Tidning.

    Källor

  • Upsala Nya Tidnings nätupplaga - http://www.unt.se/nyheter/riskgener-funna-i-jattestudie-om-astma-1051003-Default.aspx

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons