Nyhet | Lungmedicin

Genkniv testas på cancerpatienter

Med hjälp av den molekylära genkniven Cripsr ska forskare förändra en typ av vita blodceller så att de bli mer aggressiva och bättre angripa cancercellerna.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den så kallade Crispr-tekniken upptäcktes i Umeå och klassas som en revolution inom medicinen eftersom tekniken kan förändra arvsmassan på ett väldigt precist sätt. Kinesiska forskare från universitetssjukhuset West China Medicin blir först ut med att använda den molekylära genkniven på människor. Förhoppningen är att kunna förändra en typ av vita blodceller, T-lymfocyter, så att de blir mer aggressiva och kan angripa cancercellerna bättre. Försöken ska behandla icke småcellig lungcancer och kommer att påbörjas den här månaden. Det skriver Dagens Medicin.

– Det gick fort alltså. De har inte slagit på stora trumman. De har skickat in ansökningar den vanliga vägen för att få godkännande för kliniska prövningar, och har inte gått ut i media, så därför flög de lite under radarn, säger Magnus Lundgren, forskare vid institutionen för cell och molekylärbiologi vid Uppsala universitet.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/08/15/crispr-tekniken-testas-pa-cancersjuka/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons