Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

KOL kan ge hjärtproblem

Enligt riksförbundet HjärtLung kan så många som var femte person som lider av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, även ha hjärtrelaterade problem, utan att veta om det.
Annons

Enligt riksförbundet HjärtLung kan så många som var femte person som lider av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, även ha hjärtrelaterade problem, utan att veta om det.

I Sverige beräknas mellan 500 000-700 000 människor ha kroniskt obstruktiv lungsjukdom, som främst orsakas av rökning. Sjukdomen utvecklas ofta långsamt och kan med tiden ge andnöd och nedsatt kondition. Det är heller inte ovanligt att KOL-patienter dessutom lider av ytterligare sjukdomar.

Annons
Annons

KOL förknippas med bland annat diabetes, högt blodtryck, benskörhet, sömnapné och depression. Dessutom finns det ett tydligt samband mellan KOL och hjärt- och kärlsjukdomar och så många som var femte KOL-patient kan ha hjärtrelaterade problem.

– Att en så stor andel KOL-patienter också har hjärt-kärlsjukdom är inte uppmärksammat i den utsträckning som det borde. Flera KOL-patienter kan ha hjärtsjukdomar utan att veta om det, säger Claes-Göran Löfdahl, professor i lungmedicin vid Skånes universitetssjukhus i Lund, i ett pressmeddelande inför VärldsKOL-dagen som infaller i dag.

KOL kan behandlas och det är viktigt att sjukdomen upptäcks tidigt.

Annons
Annons

– Alltför många får vänta alldeles för länge på att få diagnos. Och efter diagnosen är ställd får många alldeles för dålig rehabilitering. Det måste bli en ändring så att människor som har KOL tas på allvar och inte skuldbeläggs, säger Inger Ros, ordförande Riksförbundet HjärtLung.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Riksförbundet HjärtLung - http://www.hjart-lung.se/subpageB.asp?nodeid=97791

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons