Nyhet | Lungmedicin

Kol tar allt fler liv

Kol är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. 2013 avled närmare 2 800 svenskar till följd av sjukdomen, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.

Publicerad den: 2015-04-13
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Under 2013 skördade lungcancer 3 690 liv, vilket gör cancerformen till den dödligaste i landet. Nya siffror visar dock att kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, klättrar på listan över vanligaste dödsorsaken i Sverige. I dag är sjukdomen dödligare än både bröstcancer och prostatacancer. Dödsfallen i kol har nästan fördubblats de senaste tio åren.

– Det är en dold folksjukdom, som vi behöver ta på allvar, säger Inger Ros som är ordförande i Riksförbundet HjärtLung, till Norrtelje tidning.

Annons
Annons

Det är ungefär lika många som dör av kol varje år, som avlider i olyckor av varierande slag. Under 2013 dog cirka 2 800 svenskar till följd av sjukdomen, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Kol uppmärksammas i Almedalen

Riksförbundet HjärtLung kommer att uppmärksamma kol med en särskild kampanj under Almedalsveckan i sommar.

– Rökning orsakar många olika sjukdomar, som till exempel hjärtinfarkt, men det är inte lika stort tabu att prata om, säger Inger Ros till tidningen.

Annons
Annons

Just hjärtinfarkt är i dag den överlägset vanligaste dödsorsaken i Sverige. Därefter kommer sjukdomar i hjärnans blodkärl, psykiska sjukdomar, nervsjukdomar och lungcancer. Kol hamnar på en sjätteplats på listan.

Vad är dina tankar om kol? Tas inte sjukdomen på allvar? Kommentera gärna direkt under artikeln.

    Källor

  • Norrtelje Tidning - http://norrteljetidning.se/nyheter/nyheter/1.2918676-nastan-lika-manga-svenskar-dor-av-kol-som-av-lungcancer

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons