Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Lägre nikotinhalt ledde till färre cigaretter

En ny studie visar att om rökare erbjuds cigaretter med lägre halt nikotin röker de i snitt färre cigaretter per dag. Deltagarna upplevde även mindre abstinensbesvär jämfört med de som fick vanliga cigaretter.

Publicerad den: 2015-10-09

Annons

– Det är intressanta resultat, men man kan inte dra så djupgående slutsatser från dem. De går emot tidigare resultat som visar att man brukar kompensationsröka vid svaga cigaretter med låg nikotinhalt, säger Matz Larsson som är överläkare vid hjärt- och lungkliniken vid universitetssjukhuset i Örebro och styrelsemedlem i Läkare mot tobak, till Dagens Medicin.

I dagsläget rekommenderar man att personen halverar antalet cigaretter innan de slutar röka helt. Men metoden med nikotinreducerade cigaretter skulle ändå kunna användas i vissa fall, påpekar Matz Larsson.

Annons
Annons

– Men det behöver naturligtvis studeras. Samtidigt tror jag att det är svårt att efterlikna studien i verkliga livet eftersom patienterna inte kände till vilken styrka de rökte. Det väcker en del frågor om hur man röker när man vet att det är svagare cigaretter, säger han till tidningen.

”Inte tillämpa i Sverige”

Däremot tycker Matz Larsson att det finns bättre sätt att ta till än cigaretter med lägre nikotinhalt. Framför allt eftersom även svaga cigaretter innehåller många skadliga ämnen.

– Allt som kan hjälpa till att skapa bättre rökavvänjning är av intresse tycker jag. Men det är inte dags att börja tillämpa detta i Sverige. Det är viktigare att nå ut till allmänheten med att det finns bra metoder och nya läkemedel för att sluta röka.

Annons
Annons

Totalt deltog 780 patienter i studien som pågick under sex veckor. Samtliga var vuxna som rökte fler än fem cigaretter om dagen. Studien är publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/10/08/farre-cigaretter-nar-de-inneholl-mindre-nikotin/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.