Nyhet | Lungmedicin

Läkemedel mot KOL fortsätter att ingå i högkostnadsskyddet – utan begränsning

Ett läkemedel, innehållande substansen roflumilast, som fungerar som underhållsbehandling vid svår KOL fortsätter att ingå i högkostnadsskyddet utan begränsning. Detta efter att läkemedlet visat sig ha effekt på bland annat lungfunktionen.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-09-30
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Den obotliga lungsjukdomen KOL - kroniskt obstuktiv lungsjukdom ger andningssvårigheter, trötthet och nedsatt ork och har sedan tidigare underhållsbehandlats med ett läkemedel som innehåller substansen roflumilast. En substans som lindrar besvären hos de som lider av KOL genom att dämpa inflammationen i lungorna.

Nu visar det sig att läkemedlet fortsätter att ingå i högkostnadsskyddet men utan begräsning från och med den 25 september, det uppger myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånverket (TLV).

Effekt på försämringsperioder och lungfunktion

Annons
Annons

För fem år sedan beslutade TLV att läkemedlet mot KOL skulle ingå i läkemedelsförmånen men med viss begräsning.

Efter uppföljningsstudier visar det sig nu att läkemedlet har effekt på försämringsperioder och lungfunktion hos de KOL-patienter som underhållsbehandlats. Med anledning av det fortsätter alltså läkemedlet att ingå i högkostnadsskyddet utan begräsning och med generell subvention. 

    Källor

  • Tandvårds- och läkemedelsförmånverket - http://www.tlv.se/beslut/beslut-lakemedel/generell-subvention/Daxas-ingar-i-hogkostnadsskyddet-med-generell-subvention/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons