Nyhet | Lungmedicin

Lämpligt med vaccinationsprogram för äldre

”Erbjud äldre vaccin mot bältros, influensa och lunginflammation”. Det uppmanar ordförandena för Sveriges två största pensionärsorganisationer, i en debattartikel i Dagens Medicin.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-09
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I samband med att säsongens influensavaccinering nu har tagit fart uppmärksammas vikten av vaccination till äldre (65 år och uppåt) - en grupp som idag utgör nästan två miljoner människor. De har precis som de allra yngsta sämre immunförsvar och löper större risk för att drabbas av komplikationer vid sjukdom. Barnvaccinationsprogrammet är en av de största medicinska framgångarna i modern tid och dess fördelar har blivit väl dokumenterade. Men det finns inget motsvarande program för äldre. Det är inte acceptabelt i ett välfärdssamhälle, skriver Christina Tallberg, ordförande för PRO, och Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna, i en debattartikel.

I fler andra europeiska länder, som Storbritannien, Frankrike och Nederländerna, finns redan vaccinationsprogram för äldre. Men Sverige har halkat efter det den punkten vilket inte bara leder till mer lidande och död bland äldre, utan även ökade direkta och indirekta kostnader för att behandla dessa sjukdomar. Samtidigt lyfter artikelförfattarna fram att det börjar sker vissa förändringar i Sverige, till exempel ett förslag från Folkhälsomyndigheten om ett särskilt vaccinationsprogram för influensa- och pneumokockvaccination för äldre över 65 år och för riskgrupper.

Annons
Annons

Det som saknas i detta förslag, menar Tallberg och Rogestam, är vaccin även mot bältros. Det senaste är en vanlig sjukdom bland äldre som bland annat kan orsaka kraftiga kvarvarande nervsmärtor och kognitiva nedsättningar. Nu hoppas de på ett större fokus på förebyggande vård - vilken kommer att spela en stor roll när Sverige ställer om för att klara av en växande åldrande befolkning.

Läkarutbildning om bältros - ta del av det senaste om bältros och ge dina patienter bästa möjliga vård.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/12/09/erbjud-aldre-vaccin-mot-baltros-influensa-och-lunginflammation/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons