Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Maskin för hjärt-lungräddning får högsta betyg

Ambulanser utrustade med maskiner som utför bröstkompressioner kan bli framtidens livräddare. Svensk forskning visar att maskinen är fullt jämförbar med hjärt-lungräddning utförd av sjukvårdare, men har högre uthållighet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-23

Annons

Under året har redan Region Gävleborg utrustat alla ambulanser och akutmottagningar med maskiner som utför bröstkompressioner vid hjärt-lungräddning. Med hjälp av en sugkopp på bröstet komprimeras och ventileras bröstkorgen för att upprätthålla blodcirkulationen. Detta ska vara minst lika bra som sjukvårdare. Istället kan personalen fokusera mer på patienten.

– Vi vet att manuella kompressioner ger ett blodflöde som är ungefär 30 procent av det normala. Det krävs mycket för att orka ge bra kompressioner medan mekaniska kan pågå mycket längre då de drivs av elektricitet, säger Sten Rubertsson, professor i anestesiologi och intensivvård vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6434008

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.