Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Missar ofta kolorektalcancer vid IBD

När patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, genomgår koloskopi­kontroller är det inte helt ovanligt att kolorektalcancer missas. Det visar en svensk studie som presenterades på Gastrodagarna i förra veckan, som Dagens Medicin bevakade.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-24

Annons
– Det här är högre siffror än vi förväntat oss. Här finns en potential till förbättring, säger Anna Forsberg, gastroenterolog och överläkare vid Capio S:t Görans sjukhus, som tillsammans med forskarkollegor har gått igenom cirka 79 000 koloskopier som gjorts på 41 000 svenska patienter med IBD mellan åren 2001 och 2010.
Av dem insjuknade 470 individer senare i kolorektalcancer. Patienterna hade antingen Crohns sjukdom eller ulcerös kolit vilka hade fått cancerdiagnosen 6 till 36 månader efter att koloskopin gjorts – vilken då inte visade på någon cancer.

– Sådan så kallad postkoloskopicancer är en kvalitetsmarkör, även om det är svårt att veta vad som är en rimlig siffra. Men jämför vi med personer utan IBD så är risken för postkoloskopicancer mycket högre. En orsak är antagligen att cancerutveckling vid IBD ofta ser annorlunda ut med mer diskreta förändringar i tarmslemhinnan, säger Anna Forsberg.

Åtgärder för att lättare upptäcka tarmcancer vid IBD

För att minska sannolikheten att tumörer missas kommer det, i ett nytt vårdprogram för endoskopikontroll vid IBD, föreslås åtgärder.

– Problemet med intervallcancrar tycks ändå ha minskat på senare tid men utgör fortfarande ett mycket angeläget kliniskt problem, som studien antyder. Nu finns högupplösande videobildteknik tillgänglig som tillsammans med infärgning av tarmslemhinnnan med färgämne gör att chansen att hitta de diskreta förändringarna ökat radikalt. Denna metod har dock inte vunnit inträde än på många håll i Sverige men nu lyfter vi fram denna som en förstahandsmetod och hoppas på snar nationell implementering, säger Erik Hertervig, överläkare vid Skåne universitetssjukhus i Lund, som är en av dem som skrivit det nya vårdprogrammet på uppdrag från Svensk gastroenterologisk förening.

Annons
Annons

 

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/05/24/cancer-missades-ofta-vid-kontroll-av-ibd-patient/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons