Nyhet | Lungmedicin

Ny behandling mot undervikt vid KOL

En vanlig biverkning vid KOL är undernäring. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin framtagit en formel som räknar ut energibehovet hos underviktiga KOL-patienter. Förhoppningen är att den nya beräkningsmetoden ska leda till bättre behandlingsresultat och ökad livskvalitet för patienterna.

Jessika Nilsson, NetdoktorPro
Publicerad den: 2010-09-15
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

En vanlig biverkning vid KOL är undernäring. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin framtagit en formel som räknar ut energibehovet hos underviktiga KOL-patienter. Förhoppningen är att den nya beräkningsmetoden ska leda till bättre behandlingsresultat och ökad livskvalitet för patienterna, rapporterar Sahlgrenska akademin.

– Vi har tagit fram den hittills enda formeln, vilken är speciellt framtagen för patienter med KOL och som beräknar hur många kalorier patienten behöver. Vi har tidigare visat att de formler som existerar, framtagna på friska individer, inte fungerar bra på patienter med KOL, säger Frode Slinde, docent på avdelningen för klinisk näringslära vid Sahlgrenska akademin.

Annons
Annons

Totalt 86 patienter deltog i studien och mer än hälften av dem var kvinnor, i tidigare studier har majoriteten av patienterna varit män. Resultaten av studien kan leda till att varje patient får en mer individuell mätning av energibehovet vilket ger patienterna större möjlighet att gå upp i vikt och hålla sig på en bra nivå.

–För KOL patienterna innebär ett bättre näringstillstånd ökad livskvalitet och ett längre liv, säger Frode Slinde.

    Källor

  • Sahlgrenska Akademin - http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//-nytt-satt-att-behandla-undervikt-vid-kol-.cid953247

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons