Nyhet | Lungmedicin

Ny metod ska förutse astma och allergi i tidig ålder

Hur små barn reagerar på olika allergen kan förutsäga om de senare i livet kommer drabbas av luftvägsallergi och astma. Det visar en ny studie vid Karolinska Institutet, publicerad i EBioMedicine. Fyndet kan påskynda utvecklingen av förebyggande arbete och nya behandlingar för barn med luftvägsbesvär.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det har tidigare visat sig att bildandet av IgE-antikroppar i samband med att kroppen utsätts för allergen ökar risken för astma och allergi. Nu har forskare vid Karolinska Institutet och Medizinische Universität i Wien använt en ny metod för att identifiera vilka allergen som kan förutsäga framtida utveckling av luftvägsallergi.

I studien inkluderades 786 barn från det svenska födelsekohorten BAMSE och 248 barn från den brittiska födelsekohorten MAAS. Med hjälp av mikromatrisanalys tittade sedan forskarna på IgE-reaktivitet mot fler än 100 allergen från över 40 allergenkällor. I den svenska populationen kom de identifierade riskmolekylerna från jordnöt, björk, gräs och katt medan de i den brittiska populationen kom från kvalster, gräs och katt.

– Våra resultat visar att endast några få regionala allergen sannolikt kan förutsäga luftvägsallergiers uppkomst och varaktighet och därför bör vara fokus för förebyggande strategier och nya behandlingar, säger Magnus Wickman, professor vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, som har lett studien.

Annons
Annons

Snabbare behandling mot allergi och astma

Forskarna föreslår att diagnostiska tester för allergen potentiellt skulle kunna användas av läkare som träffar små barn med luftvägsbesvär.

– Luftvägsallergier som startar i barndomen eller tonåren verkar ofta bli livslånga, och födelsekohorter är viktiga för att förstå uppkomsten och utvecklingen av dessa sjukdomar. Om barn med luftvägsbesvär identifieras och får effektiv behandling i ett tidigt skede kan vi kanske förhindra att allergi och astma i barndomen utvecklas till svåra kroniska sjukdomar i vuxen ålder, säger Magnus Wickman.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska institutet - http://ki.se/nyheter/nytt-satt-att-forutse-astma-och-allergi-i-tidig-alder

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons