Nyhet | Lungmedicin

Nyinsjuknade KOL-patienter fick inhalationsmedicin – blev hjälpta på sikt

I en ny studie, publicerad i New England Journal of Medicine, fick KOL-patienterna bronkdilaterande behandling i ett tidigt skede av sjukdomen. Något som förbättrade deras lungfunktion på sikt. Det skriver Dagens Medicin som sammanfattar studien.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I den randomiserade studien ingick 841 kinesiska patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, som hade milda eller måttliga symtom. Deltagarna lottades till att antingen få bronkdilaterande medicin eller placebo under två års tid. Medicinen bestod av den aktiva substansen tiotropium, som räknas som förstahandsmedel vid behandling av KOL. Faktum är att det har saknats ett vetenskapligt stöd för att läkemedlet är till fördel vid lindrig sjukdomsbild.

Bättre utandningsvolym och livskvalitet vid KOL

Skillnaderna mättes genom så kallad FEV1, det vill säga hur mycket patienten kan andas ut den första sekunden efter full inandning. Resultatet visade att patienterna i läkemedelsgruppen hade en utandningsvolym som var 157 milliliter större än patienterna i placebogruppen. Dessutom ledde behandlingen med tiotropium till färre akuta försämringstillstånd samt en förbättrad livskvalitet överlag.

I en ledarkommentar till studien skriver två läkare att studiens resultat är kliniskt betydelsefull.

Här kan du ta del av hela studien.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/09/06/inhalationsmedicin-bet-pa-tidig-kol/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons