Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Nyinsjuknade KOL-patienter fick inhalationsmedicin – blev hjälpta på sikt

I en ny studie, publicerad i New England Journal of Medicine, fick KOL-patienterna bronkdilaterande behandling i ett tidigt skede av sjukdomen. Något som förbättrade deras lungfunktion på sikt. Det skriver Dagens Medicin som sammanfattar studien.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-20

Annons

I den randomiserade studien ingick 841 kinesiska patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, som hade milda eller måttliga symtom. Deltagarna lottades till att antingen få bronkdilaterande medicin eller placebo under två års tid. Medicinen bestod av den aktiva substansen tiotropium, som räknas som förstahandsmedel vid behandling av KOL. Faktum är att det har saknats ett vetenskapligt stöd för att läkemedlet är till fördel vid lindrig sjukdomsbild.

Bättre utandningsvolym och livskvalitet vid KOL

Skillnaderna mättes genom så kallad FEV1, det vill säga hur mycket patienten kan andas ut den första sekunden efter full inandning. Resultatet visade att patienterna i läkemedelsgruppen hade en utandningsvolym som var 157 milliliter större än patienterna i placebogruppen. Dessutom ledde behandlingen med tiotropium till färre akuta försämringstillstånd samt en förbättrad livskvalitet överlag.

Annons
Annons

I en ledarkommentar till studien skriver två läkare att studiens resultat är kliniskt betydelsefull.

Här kan du ta del av hela studien.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/09/06/inhalationsmedicin-bet-pa-tidig-kol/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons