Nyhet | Lungmedicin

Nytt KOL-test ska rädda liv

Identifieras lungsjukdomen KOL i ett tidigt skede skulle antalet som diagnostiseras öka med över 50 procent men dödligheten skulle minska. Genom ett extra utandningstest är detta möjligt.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den dödliga sjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är relativt vanligt och orsakas huvudsakligen av tobaksrökning. Sjukdomen leder till svår invaliditet och risken för tidig död ökar kraftigt. Det rapporterar Dagens nyheter.

– Därför är det väldigt viktigt att upptäcka KOL tidigt. Det gör man med ett lungfunktionstest, spirometri, där patienterna får andas i en särskild apparat. I studien har vi gjort spirometri på två sätt, och upptäckt fler individer med KOL på ett tidigt stadium än om vi bara använt den ena metoden, säger Kjell Torén, professor i arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet.

Kompletterande test

Annons
Annons

Det standardiserade lungfunktionstestet innebär att patienten andas ut så snabbt som möjligt i en speciell apparat. Ett kompletterande test skulle vara att ands ut så länge som möjligt. Kombineras dessa metoder skulle antalet KOL-diagnoser öka, menar Kjell Torén

– Det låter enkelt och det är enkelt. Och billigt. Det är väldigt konstigt att Socialstyrelsen inte har tagit med detta i sina riktlinjer, utan snarare sagt tvärtom: att man inte ska göra detta andra test. Visst, det kan vara några som upptäcks ”i onödan”, men det man ändå gör är att man ser till att patienterna slutar röka, och om de har ett jobb med dålig arbetsmiljö försöker man åtgärda den, säger han och fortsätter:

– Spirometri borde göras i mycket högre utsträckning än i dag. Jag anser att man borde göra det som en hälsokontroll på alla, till exempel i företagshälsovården, eller på alla rökare.

Annons
Annons

Studien publicerades nyligen i tidskriften International Journal of COPD.

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-metod-for-tidigare-kol-diagnos-raddar-liv/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons