Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Ökad risk för astma hos barn vars mormödrar röker

Mödrar som röker under graviditeten riskerar att påverka risken för astma hos sina framtida barnbarn. Riken gäller trots att barnets mamma inte röker. Det visar nya rön från Umeå universitet, publicerade i den vetenskapliga tidskriften Pediatric Allergy and Immunology.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-27

Annons

Det är välkänt att rökning kan ge luftvägsbesvär både för rökaren själv och för barnet i magen. Men nu visar forskning att det inte enbart är exponering för rök under den aktuella graviditeten som kan orsaka astma. Effekten förs nämligen vidare över generationsgränser till barnbarn vars mormor har rökt under sin graviditet, rapporterar Svt Vetenskap.

– Det kan vara en bidragande förklaring till varför astma i befolkningen inte har minskat i samma takt som rökningen. På 70- och 80-talet rökte 30 till 40 procent av alla gravida kvinnor, nu är den siffran mindre än sex procent, säger Lennart Bråbäck, barnläkare och docent vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, till Svt.

LÄS ÄVEN: Brist på specialistkunskap inom allergologiområdet

Annons
Annons

Gäller inte farmors rökvanor

I en parallell studie har forskarna istället undersökt om samma koppling finns om
barnets farmor rökte när hon var gravid. Resultatet visade inte på något samband vilket tyder på att den ökade astmarisken förmedlas via döttrarna och inte via sönerna.

Lennart Bråbäck påpekar dock att det inte är ett skäl att fortsätta röka inför en graviditet bara för att mormor rökte.

– Risken att barnet ska få astma är givetvis större om också mamman röker, säger han till Svt.

Ökad risk med 20 procent

Den ökade risken för att barnbarnet ska få astma till följd av mormoderns rökning visade sig vara 20 procent – alltså en signifikant ökning. Riskökningen gällde både före och efter tre års ålder. Antalet cigaretter per dag som mormor hade rökt torde inte spela någon direkt roll.

Annons
Annons

Sambandet kvarstod även efter att forskarna kontrollerat för andra samverkande faktorer.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Svt Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/rokande-mormor-okar-risken-for-astma-hos-barnbarn

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons