Nyhet | Lungmedicin

Rökning farligare för män än för kvinnor

Manliga rökare har större risk för att drabbas av cancer än kvinnor, enligt ny forskning. Det har nämligen visat sig att Y-kromosomen påverkas av rökning. Eftersom bara män har Y-kromosomen kan det vara en förklaring till att män i genomsnitt lever kortare än kvinnor.

Publicerad den: 2014-12-05
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Forskarna hade redan tidigare visat att en förlust av Y-kromosomen var kopplad till cancer. Därefter ville forskargruppen gå vidare i sina studier och se ifall det fanns någonting i vår livsstil som kunde kopplas till att man förlorar Y-kromosomer.

– Av ett stort antal faktorer som vi undersökte, såsom ålder, blodtryck, diabetes, alkoholkonsumtion och rökning, såg vi att förlust av Y-kromosomen i en andel av cellerna i blodet var betydligt vanligare hos rökare än hos icke-rökare, säger Lars Forsberg, forskare och huvudansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Ju mer en person rökte, desto vanligare var det med förlust av Y-kromosomen. Men forskarna såg också att män som slutat röka inte skiljde sig från män som aldrig rökt när det kom till frekvensen av förlust av Y-kromosomen.

– Det är jättehäftigt. En cell som förlorat sin Y-kromosom är borta men samtidigt skapas nya blodceller som ersätter de gamla. Det borde vara en bra motivation för män att sluta röka, säger Lars Forsberg till TT.

Studien är ett samarbete mellan forskare vid Uppsala universitet, Södertörns högskola, Karolinska Institutet, University of Oxford, Broad Institute of MIT och Harvard University, University of Liverpool, New York University och Handelshögskolan i Stockholm. Resultaten har publicerats on-line via Science Express.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Uppsala universitet - http://www.mynewsdesk.com/se/uu/pressreleases/nytt-samband-mellan-roekning-foerlust-av-y-kromosomen-och-cancer-1092444?utm_campaign=send_list&utm_medi

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons