Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Rökning kan öka risken för ledgångsreumatism

Rökning kan ligga bakom mer än en tredjedel av alla fall av den allvarligaste och vanligaste formen av ledgångsreumatism i samhället.
Annons

Rökning kan ligga bakom mer än en tredjedel av alla fall av den allvarligaste och vanligaste formen av ledgångsreumatism i samhället. Det framgår av ny svensk forskning, rapporterar Upsala Nya Tidning.

– Våra resultat understryker ytterligare vikten av att aldrig börja röka. Men det är viktigt att framhålla att rökare kan påverka överrisken för framtida ledgångsreumatism genom att sluta röka, säger docent Johan Rönnelid, överläkare vid Akademiska sjukhusets avdelning för klinisk immunologi, till tidningen.

Annons
Annons

Det är sedan tidigare känt att rökning tycks öka risken för den vanligaste och allvarligaste formen av ledgångsreumatism där patienten har speciella antikroppar, men det är inte känt hur stor andel av patienterna som blivit sjuka på grund av rökning.

Studien omfattar omkring 1 200 patienter vid 18 reumatologkliniker i Syd- och Mellansverige, och 871 slumpmässigt utvalda ledfriska jämförelsepersoner i samma ålder, uppger Upsala Nya Tidning. Studiedeltagarna fick svara på en omfattande enkät om deras rökvanor, samt lämna prover för genetisk analys och undersökning av om de hade antikroppar mot så kallade citrullinerade proteiner i blodet.

Det forskarna har kommit fram till är att antalet fall av den svåra antikroppspositiva ledgångsreumatismen skulle kunna minska med en tredjedel om ingen rökte. Däremot har man ännu inte fått svar på om ett rökstopp skulle kunna motverka själva den inflammatoriska ledsjukdomen för personer som redan har ledgångsreumatism.

Annons
Annons

– Men vi vet ändå att de har nytta av att sluta röka för att minska risken för hjärtinfarkt och andra hjärt-kärlsjukdomar. Hjärtkärlsjukligheten är en huvudorsak till förtida död bland patienter med ledgångsreumatism, säger Johan Rönnelid till tidningen.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Upsala Nya Tidnings nätupplaga - http://www.unt.se/uppsala/rokning-kan-leda-till-ledgangsreumatism-1159291-default.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons