Rökte mormor? Då är risken för astma större hos barnbarnet
Nyhet | Lungmedicin

Rökte mormor? Då är risken för astma större hos barnbarnet

Barn vars mormor rökte under graviditeten har ökad risk att drabbas av astma - trots att barnets mamma varit helt rökfri, det visar forskning från Umeå universitet. Däremot spelar det ingen roll om farmor var rökare.


Publicerad den: 2018-06-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Rökningen orsakar sannolikt förändringar som förs vidare inte bara till nästa utan även till nästnästa generation. Det skulle kunna vara en bidragande förklaring till varför astma i befolkningen inte har minskat i samma takt som rökningen, säger Lennart Bråbäck, barnläkare och docent knuten till Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, i ett pressmeddelande.

Det handlar alltså inte om exponering för rök under graviditeten, utan något som gått i arv i generationer - från mormors graviditet. Barnbarnet hade 20 procent ökad risk att få astma, både före och efter tre års ålder, menar forskarna.

Risken verkar däremot inte öka om farmor rökte under sin graviditet, det kunde forskarna visa i en annan studie. Detta tyder på att astmarisken endast förmedlas via döttrarna och inte sönerna.

Annons
Annons

"Viktigt att gå vidare med studier"

Vad detta beror på tror forskarna handlar om epigenetik. Epigenetik handlar om miljöfaktorer som får gener att uttryckas annorlunda.

Epigenetiska förändringar är kemiska modifieringar av DNA:t som fungerar som en strömbrytare som slår av eller på våra gener. Det handlar alltså om hur vårt DNA läses av och uttrycks.Under fostertiden är känsligheten ökad, och då bland annat för nikotin, menar forskarna. .

– Vid liknande försök där möss utsattes för partiklar från dieselavgaser kunde man också se en ökad risk för barnbarnen att utveckla astmaliknande tillstånd. Det talar för att det är viktigt att gå vidare med studier även av den yttre miljön, säger professor Bertil Forsberg vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/nyheter/nyhetsvisning//rokande-mormor-men-inte-farmor-brokar-risk-for-astma-hos-barnbarn.cid292440

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons