Nyhet | Lungmedicin

Större lungor med mindre föroreningar

Sambandet stärks mellan luftföroreningar och en nedsatt lungfunktion hos barn. Det visar ny forskning som har studerat amerikanska barn under uppväxten.

Publicerad den: 2015-03-09
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Forskningsstudien gick ut på att mäta lungfunktionen hos tre grupper av barn, vid 11- respektive 15 års ålder. Barnen följdes vid olika tidsperioder under uppväxten vilket innebar att de var utsatta för skilda halter av luftföroreningar.

Resultaten pekar på ett samband mellan minskade halter av luftföroreningar och förbättrad lungtillväxt hos barnen, vilket mättes som ökad lungfunktion. Forskarna såg även att andelen 15-åringar med extremt dålig lungfunktion minskade från 7.9 till 3.6 procent om de växte upp med mindre luftföroreningar omkring sig.

Annons
Annons

Även om studien inte kan bevisa orsakssamband så styrker resultatet att det finns ett samband mellan lungfunktion och luftföroreningar, det skriver två amerikanska experter i artikelns ledarkommentar.

Studien är publicerad i New England Journal of Medicine.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/03/06/mindre-luftfororeningar-kan-ge-storre-lungor-hos-barn/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons