Nyhet | Lungmedicin

Tobak orsakar ökad ojämlikhet i hälsa

Försämrad hälsa, ökade kostnader för hälso- och sjukvården, ökad sjukfrånvaro och ojämlikhet i hälsa - tobaksanvändningen är ett allvarligt hot mot länders möjlighet till hållbar utveckling. Detta uppmärksammar WHO på årets tobaksfria dag.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-31
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Idag den 31 maj infaller Världshälsoorganisationen WHO:s tobaksfria dag och i år är temat hållbar utveckling. Det handlar om vinsterna med ett minskat tobaksanvändande i världen vad gäller hälsa, men också ekonomi och miljö.

Årligen dör omkring 6 miljoner människor världen över till följd av tobaksrelaterade sjukdomar och siffran väntas växa om ingenting görs. I Sverige står tobaksrökning för omkring 12 000 dödsfall och cirka 100 000 personer insjuknar i rökrelaterade sjukdomar varje år. Den försämrade hälsan leder således till ökade kostnader för hälso- och sjukvården, ökad sjukfrånvaro och produktionsbortfall – och i förlängningen till att ojämlikheten i hälsa ökar.

Läs även: Vanligt att lungpatienter inte följer läkarens ordination

Annons
Annons

Vidare lyfter WHO det faktum att tobak även leder till försämring av miljö och levnadsvillkor i de länder där tobaken odlas. Tobaksskräp orsakar också stora konsekvenser på miljön. Cirka 80 procent av skräpet i de svenska städerna är tobaksrelaterat och består av fimpar, cigarettpaket, snus och snusdosor, enligt mätningar av Håll Sverige rent.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/maj/tobak-hotar-hallbar-utveckling/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons