Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Var femte svensk lever med lungsjukdom

Idag lever närmare två miljoner med lungsjukdom sjukdom i lungorna, visar lungrapporten 2017. För att upptäcka nya fall i tid bör undersökning av lungornas funktion bli rutin på vårdcentralerna, skriver Hjärt-Lungfonden. Även forskningen behövs för att hitta bättre behandling.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-12

Annons

I maj lanserade Hjärt-Lungfonden för första gången Lungrapporten med heltäckande bild av lungsjukdom i Sverige. Rapporten från 2017 visar att 1,9 miljoner svenskar lever med en obotlig lungsjukdom, vilket är lika många som antalet drabbade av hjärt-kärlsjukdom.

Läs även: Små luftrör spelar stor roll för astmabehandlingen

Astma, KOL och sömnapné är de tre vanligaste lungsjukdomarna. Dessutom är mörkertalet stort och många lever med en lungsjukdom utan att känna till det. Till exempel har hälften av alla KOL-drabbade inte fått diagnos.

Annons
Annons

Åtgärder mot lungsjukdom

I rapporten lyfts flera åtgärder för att bekämpa lungsjukdomarna, varav tre bedöms vara särskilt viktiga:

  • Fler behöver få sin lungfunktion undersökt – Det är viktigt för att upptäcka sjukdom och behandla i tid. Det bör finnas tydliga rutiner för spirometriundersökningar i primärvården.
  • Utvidga rökförbudet. Cigarettrök orsakar sjukdomar som KOL och kan trigga livshotande attacker av andnöd hos till exempel astmatiker. Ett utökat rökförbud och exponeringsförbud av tobak skulle minska antalet nya rökare.
  • Forskning för att hitta botemedel. Idag saknas bot mot flera stora lungsjukdomar. Många olika diagnoser klumpas ihop och patienten får därmed inte rätt behandling för just sin sjukdomsbild. Mer forskning krävs för att tidigare upptäcka lungsjukdom och hitta botemedel mot dessa folksjukdomar som orsakar så mycket lidande för drabbade och anhöriga.

Läs även: Lathund inhalationsteknik

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Hjärt-Lungfonden - https://www.hjart-lungfonden.se/-Nyheter-/19-miljoner-lever-med-lungsjukdom/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.