Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Viktig genupptäckt för astmatiker

Tio gånger fler gener än vad man tidigare har känt till är kopplade till allergiska besvär och astma, enligt en ny internationell studie.

Publicerad den: 2015-02-20

Annons

– I den här studien har man tillämpat en ny metod som inte bara riktat in sig på dna-förändringar utan även tittat på av- och på-knappar på olika gener, det vill säga hur verkar de olika generna i dna:t vara reglerade, säger Lars Rönnblom som är professor i reumatologi i Uppsala och en av forskarna bakom studien, till Dagens Nyheter.

Tack vare studien har man hittat 34 nya gener som kopplas till astma. Sedan tidigare har forskarna bara känt till några enstaka stycken. Lars Rönnblom tror dock att det rör sig om betydligt fler gener.

Annons
Annons

Han berättar att man upptäckte ett genförändrat mönster som var allra tydligast i eosinofiler, vilka är kända för att orsaka inflammation hos asmatiker.

– Den slutsatsen man kan dra av det är för det första att man även måste titta på genreglering och till yttermera visso måste man titta på rätt celltyp, säger han till DN.

Upptäckten skulle kunna leda till nya och effektivare astmamediciner som är mer individualiserade.

Annons
Annons

– Jag är ju jävig men jag tror att företag och grupper som utvecklar astmamedicin kommer att hitta många goda ledtrådar i det här arbetet, säger han till DN.

Studien är utförd av forskare från både Sverige, England, Kanada och USA. Den presenteras i tidskriften Nature.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/genupptackt-kan-hjalpa-astmatiker/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons