Nyhet | Neurologi

Antal dödsfall i stroke minskar

I fjol drabbades cirka 26 500 personer av stroke, vilket innebär att antalet fall fortsätter att minska. Samtidigt finns det regionala skillnader samt skillnad mellan könen. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Under 2000-talet har både antalet drabbade och dödsfall i stroke minskat stadigt. De senaste 14 åren rör det sig om en minskning på nästan 40 procent.

Annons
Annons

– Att färre insjuknar beror främst på att de förebyggande insatserna vid förmaksflimmer har utvecklats. Behandling med blodförtunnande läkemedel har varit revolutionerande för strokevården, säger Maria State, utredare på Socialstyrelsen.

Dödsrisk i stroke kopplas till region

Andelen döda inom 28 dagar efter insjuknande i stroke varierar över landet, enligt den nya statistiken. I Kalmar och Södermanland var dödligheten högst, med drygt 30 respektive 29 procent. Lägst var dödligheten i Kronoberg, Västmanland, Stockholm, Uppsala och Jämtland.

– Socialstyrelsen presenterade i de nationella riktlinjerna för vård vid stroke bästa tillgängliga kunskap inom området. De kan ses som ett verktyg för landsting att optimera sina processer, säger Maria State.

Färre kvinnor får stroke

Vidare visar statistiken från Socialstyrelsen att män drabbas av stroke i högre grad än kvinnor. Även dödligheten är högre bland män.

– Det kvinnliga könshormonet östrogen tros vara en skyddande faktor som kan vara en delförklaring till skillnaderna. Men fler studier behövs på området, säger Maria State.

Annons
Annons

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2017/farredrabbasochdoristroke

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons