Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Bättre hjärnkapacitet och friskare hjärta med ny kost

Med fet fisk, sojabönor, vinäger och grovt bröd kan du få ett bättre minne och lägre kolesterolhalt.Forskare i Lund lät en grupp med 44 friska men överviktiga personer äta en specialkost där flera livsmedel som är kända för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom och diabetes ingick.
Annons

Med fet fisk, sojabönor, vinäger och grovt bröd kan du få ett bättre minne och lägre kolesterolhalt, enligt en ny studie, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Forskare i Lund lät en grupp med 44 friska men överviktiga personer äta en specialkost där flera livsmedel som är kända för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom och diabetes ingick.

Annons
Annons

Resultaten visade att det farliga kolesterolet, LDL, blodtrycket och riskfaktor för blodpropp minskade hos deltagarna och att effekten motsvarade vissa läkemedel. Forskarna bedömer att den som följer specialkosten i tio år minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom med 34 procent.

Ämnen i kosten hjälper till att dämpa inflammationer som påverkar både hjärtsjukdomar och diabetes.

– Därför är det bra att få i sig ämnen som minskar inflammationerna. De finns till exempel i blåbär, mandel och kanel, säger professor Inger Björck vid Antidiabetic food centre vid Lunds universitet, till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Deltagarna fick även bättre resultat på minnestester efter att ha följt kosten i fyra veckor.

– Studien visar att med rätt kost kan man lättare utnyttja hela sin intellektuella förmåga, säger Inger Björck, vars studie delvis är finansierad av livsmedelsindustrin.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/pigg-och-frisk-med-annorlunda-mat-1.1189316

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.