Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Bättre vård vid kronisk sjukdom utreds

Hur kan vården förbättras för patienter med endometrios, epilepsi och psoriasis? Den frågan ställer sig Socialstyrelsen i en utredning som kan leda till att nationella riktlinjer för dessa kroniska sjukdomar tas fram.
Annons

På uppdrag av regeringen ska myndigheten titta närmare på vilka behov som finns hos patienter med endometrios, epilepsi och psoriasis och hur vården för dessa patientgrupper kan förbättras, enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen. Beroende av vilka problem som identifieras kommer myndigheten sedan att avgöra ifall nationella riktlinjer behöver tas fram för respektive sjukdom, eller om man kan ge kunskapsstöd på annat sätt. Nationella riktlinjer finns i nuläget för femton olika områden (exempelvis diabetes, stroke, hjärtsjukvård och flera vanliga cancerformer) och är tänkta att ge beslutsfattare inom sjukvården vetenskapligt baserat underlag för vilken vård som olika patientgrupper behöver.

Till den kommande utredningen har endometrios, epilepsi och psoriasis valts ut som tre kroniska sjukdomar där behovet av kunskapsstöd är stort.

– Endometrios är en gynekologisk sjukdom som drabbar många kvinnor i fertil ålder. Några exempel på frågeställningar som vi tar med oss in i arbetet är om diagnostiken behöver utvecklas och hur kunskaper från den specialiserade vården bättre kan spridas till primärvården och komma patienterna till del. Vi har också identifierat behov av stöd för att utveckla vården vid epilepsi, en av de största neurologiska sjukdomarna i dag. Även psoriasis drabbar många människor och har dessutom visat sig vara förknippat med ökad risk för andra allvarliga tillstånd som exempelvis hjärtkärlsjukdom, diabetes, övervikt och inflammatoriska magsjukdomar, säger Maria Branting.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2015maj/socialstyrelsengorforstudieomendometrios

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons