Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Bra att tugga hård föda livet ut

Forskare vid KI och Karlstads universitet har tittat närmare på vad förmågan att tugga ordentligt vid hög ålder har för betydelse.
Annons

Forskare vid KI och Karlstads universitet har tittat närmare på vad förmågan att tugga ordentligt vid hög ålder har för betydelse. I studien, som publiceras i Journal of the American Geriatrics Society, har forskarna studerat 557 slumpvis utvalda personer över 77 år. Forskarna fann att de som hade svårt att tugga hård föda löpte en klart ökad risk att drabbas av bland annat sämre minne och förmåga att lösa problem. Resultaten stod sig även sedan forskarna tagit hänsyn till kön, ålder, utbildning och psykiska sjukdomar. Det viktiga var att tugga och det spelade det ingen roll om det var med egna tänder eller med tandprotes. Tidigare har tandlöshet hos äldre kunnat kopplas till sämre kognitiva förmågor, sviktande minne, svårigheter att fatta beslut och lösa problem samt en ökad risk för att utveckla demens.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tuggandet-kan-minska-risken-for-demens

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.