Nyhet | Neurologi

Brist på enzym kan förvärra autoimmuna sjukdomar

Forskare vid Göteborgs universitet har upptäckt att brist på ett enzym i immunförsvaret kan göra att sjukdomar som multipel skleros, MS, förvärras.

Publicerad den: 2010-09-29
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Forskare vid Göteborgs universitet har upptäckt att brist på ett enzym i immunförsvaret kan göra att sjukdomar som multipel skleros, MS, förvärras. Forskarna bakom den nya upptäckten hoppas att detta på sikt kan leda till nya behandlingsmetoder av MS, kanske även ett vaccin, skriver Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter på nätet.

Vid så kallade autoimmuna sjukdomar, som till exempel MS och Guillain-Barrésyndromet, GBS, angriper det egna immunförsvaret kroppens egna vävnader. Förloppen för MS och GBS kan dock te sig väldigt olika och innefatta allt från små problem till livshotande symtom. Hittills har det varit okänt varför dessa sjukdomar kan ha så olika förlopp men nu har forskare i Göteborg lyckats hitta en faktor i immunförsvaret som kan förklara varför patienter drabbas på olika sätt.

Annons
Annons

Forskarna har nämligen funnit ett enzym som omvandlar syre till reaktiva syreradikaler och dessa stoppar infektioner. När det råder brist på dessa syreradikaler kan en autoimmun sjukdom utvecklas, rapporterar SVT. I en studie har forskarna sett att de patienter som hade svårare sjukdomsgrad, av MS eller GBS, hade en lägre produktion av syreradikaler i de vita blodkropparna.

– Vi har visat att en stark men kontrollerad produktion av syreradikaler i immunförsvaret är av betydelse för att dämpa sjukdomar som MS, säger en av forskarna bakom Sahlgrenska akademien, Natalia Mossberg i sin avhandling.

Förhoppningsvis kan den nya upptäckten bland annat innebära en ny möjlighet att behandla MS i tidiga stadier med hjälp av läkemedel som stimulerar produktionen av syreradikaler, samt kanske vaccinera de patienter som ligger i riskzonen för att utveckla någon autoimmun sjukdom.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2166340/darfor_blir_ms_allvarligt_for_vissa

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons