Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Cancermedicin kan bli ny behandling mot MS

Två forskargrupper vid Karolinska institutet har gjort en oväntad upptäckt. En beprövad cancermedicin kan ge hopp för MS-sjuka och bli ett nytt sätt att behandla MS, uppger Svt.se. Multipel skleros, MS, är en autoimmunsjukdom, där kroppens egna vita blodkroppar angriper ryggmärg och hjärna och skadar nervvävnaden. Idag finns bromsmediciner mot MS, men en del fungerar inte på alla.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-02-25

Annons

Två forskargrupper vid Karolinska institutet har gjort en oväntad upptäckt. En beprövad cancermedicin kan ge hopp för MS-sjuka och bli ett nytt sätt att behandla MS, uppger Svt.se.

Multipel skleros, MS, är en autoimmunsjukdom, där kroppens egna vita blodkroppar angriper ryggmärg och hjärna och skadar nervvävnaden. Idag finns bromsmediciner mot MS, men en del fungerar inte på alla.

Annons
Annons

Forskarna visste att den beprövade cancermedicinen kunde minska genomsläppligheten hos blodkärl och där föddes tanken att med hjälp av medicinen täta kärlen och stänga till vägarna ut för de aggressiva vita blodkropparna hos MS-sjuka.

– För att testa den här hypotesen vände vi oss till en annan grupp som var bra på just MS, berättar Ingrid Nilsson blodkärlsforskare. Den andra gruppen, som leds av Tomas Olsson, professor i neurologi, var inte sena att hoppa på forskningsprojektet.

Metoden har testats på råttor som visade sig ge goda resultat. Tomas Olsson menar de i stort sett lyckades behandla bort sjukdomen på råttor. Nu vill forskarna inom en snar framtid dra igång ett försök där man provar medicinen som behandling vid skov på MS-patienter.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Svt.se - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/cancermedicin-hopp-for-ms-sjuka

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons