Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Därför kan stress orsaka grått hår

Teorierna kring om och hur stress gör oss gråhåriga är många. Men nu menar forskare vid Harvard att de hittat orsaken till varför stress faktiskt leder till grått hår – åtminstone bland möss.


Lovisa
Publicerad den: 2020-01-26

Annons

I studien som publicerats i The Nature utsattes svarthåriga möss för akut stress, genom att injicera ett ämne som orsakade en svidande smärta hos mössen. Efter två till tre veckor blev delar av mössens päls ljusgrå.

Enligt forskarna handlar det om att stressituationen aktiverar det sympatiska nervsystemet som skickar ut stresshormonet noradrenalin. Det i sin tur skickar signaler till de stamceller vilka bildar hårets färg och leder därmed till att de färgbildande cellerna i hårsäckarna förstörs.

Samma sak för människor?

Om det ser ut på samma samma sätt hos människor svarar dock inte studien på. Men forskarna menar att det här öppnar upp för framtida forskning om hur vi påverkas av stress och hur man kanske skulle kunna blockera de negativa effekterna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • The Nature - https://www.nature.com/articles/d41586-019-03949-8

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.