Nyhet | Neurologi

Drygt vart tredje barn med Downs syndrom har autism eller ADHD

Många barn med Downs syndrom är otillräckligt utredda och saknar rätt diagnos. Det framgår av en studie vid bland annat Akademiska sjukhuset. För att tidigt kunna ge rätt stöd till familjen och rätt anpassning i skola efterlyser man nu screening i 3-5 årsåldern för autism och ADHD.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-30
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

En ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Developmental Medicine and Child Neurologys, visar att många barn med Downs syndrom även har hyperaktivitet, impulsivitet och sociala svårigheter.

– 42 procent av barnen hade autism och 34 procent ADHD. Därför rekommenderar vi att screening införs för barn med Downs syndrom, i åldern 3-5 år för autism och i åldern 5-6 år för ADHD. Detta för att kunna ge rätt stöd till familjen och rätt anpassning i förskola/skola, säger Ulrika Wester Oxelgren, överläkare på Akademiska barnsjukhuset och ansvarig för forskningsstudien i Uppsala.

Annons
Annons

Hon betonar att utvecklingen gått starkt framåt de senaste 10-15 åren både inom diagnostik och pedagogik, men menar att det fortfarande är många barn som inte kommer till utredning och därmed inte får tillgång till den kunskap som finns.

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/mer-aen-vart-tredje-barn-med-downs-syndrom-har-autism-eller-adhd-1771538?utm_source=rss

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons