Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Elithockeyspelare löper en ökad risk för demens

Nu visar ännu en vetenskaplig studie att ett kraftigt slag mot huvudet ökar risken för att få demens senare i livet. Något som är bekymrande då antalet hjärnskakningar ökat kraftigt inom elithockeyn, menar Bengt Winblad, professor vid Karolinska institutet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-05-28

Annons

En ny svensk bekräftar nu tidigare forskning om att kraftigt våld mot huvudet ger en ökad risk för demenssjukdom.

– Det visar ett klart samband mellan traumatisk hjärnskada och senare demensutveckling. Det är inte så stark koppling med ett milt engångstrauma, men har man upprepade trauma eller ett kraftigare trauma så ökar sambandet, säger Bengt Winblad, professor vid Karolinska institutet.

Hockeyspelare extra utsatta

En sport där forskningen får stor betydelse är elithockeyn där antalet hjärnskakningar ökar kraftigt. Sanny Lindström har tidigare spelade i elitserien för Timrå och Färjestad. Han menar att farten är högre inom hockey idag.

Annons
Annons

– Alla spelare är bättre tränade, vilket gör att farten drivs upp och smällarna blir hårdare. Jag tror inte nödvändigtvis att respekten för varandra har blivit mindre eller spelet har blivit fulare. Det är bara att farten har gått upp väldigt mycket, säger Sanny Lindström.

Bengt Winblad är bekymrad över trenden.

– Vi ser ju idag att ett ishockeylag har kanske 7–8 spelare avstängda i perioder under ett års spelande. Så av 35 spelare i en trupp så har 7–8 personer en så allvarlig hjärnskakning att de behöver en period av återhämtning, säger professor Bengt Winblad.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6964025

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.