Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Fler adhd-diagnoser bland decemberbarn

Det är troligare att ditt barn får en adhd-diagnos om hen är född i december än om födelsedagen är i januari. En förklaring tros vara att de yngre barnen helt enkelt är omogna – men att deras beteende missuppfattas av omgivningen.
Annons

Barns födelsedatum kan ha stor betydelse för ifall de får en adhd-diagnos eller inte. En granskning gjord av Ekot visar att barn födda i december har 39 procents större sannolikhet att få en adhd-diagnos än barn födda i januari. Peter Salmi, utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen, säger till Ekot att skillnaderna väcker en del frågor.

– En uppenbar fråga är om det är fel personer som får diagnosen. Om vi snarare medicinerar omogenhet, att det blir en slags medikalisering av omogenhet. Men det kan också vara så att det är personer som har en mild form av adhd, som i kombination med omogenheten blir mer synlig, säger han.

Vanligare med adhd-diagnos i vissa områden

Annons
Annons

Från Socialstyrelsens sida konstaterar man också att vissa regioner i Sverige har fler barn med adhd-diagnoser än den uppskattade förekomsten i befolkningen, vilket tyder på att det förekommer en överdiagnosticering. Men trots att fler än de verkligt drabbade får en adhd-diagnos är det fortfarande osäkert vad medicineringen med adhd-läkemedel kan ge denna grupp för effekt på lång sikt.

– Nu har de här preparaten funnits ganska länge. Men det är sant att bra genomförda långtidsstudier saknas i det här, säger Peter Salmi till Ekot.

Vad tror du att överdiagnosticeringen beror på? Vad tror du att det kan få för följder? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6130895

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.