Nyhet | Neurologi

Forskare: Skovvis MS behandlas bäst med stamcellstransplantation

Ny forskning bekräftar nu att blodstamcellstransplantation är effektivare än traditionell bromsmedicin vid skovvis multipel skleros, MS. Det visar preliminära resultat från den så kallade MIST-studien, där bland annat Akademiska sjukhuset har medverkat.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-19
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Resultaten är väldigt positiva. De visar på signifikant bättre resultat för dem som fick cytostatika i kombination med autolog blodstamcellstransplantation. En sak som verkligen överraskar är att patienter som fick blodstamcellstransplantation faktiskt förbättrades i sina symptom medan de som fick vanlig behandling överlag blev sämre, säger Joachim Burman, överläkare på neurologkliniken vid Akademiska sjukhuset, som sedan flera år har arbetat med den internationella multicenterstudien.

Den så kallade MIST-studien är den första randomiserade och kontrollerade studien där blodstamcellstransplantation jämförts med konventionell behandling vid multipel skleros (MS). Syftet var även att utvärdera vilka patienter som är bäst lämpade för transplantationsbehandling. Totalt inkluderades 110 patienter som slumpvis delades in i två grupper. Resultaten presenteras nu under det europeiska benmärgstransplantationsmötet (EBMT) den 18–21 mars.

Ett möjligt första bot mot MS

Så här långt har runt 150 MS-sjuka i Sverige framgångsrikt behandlats med cytostatika i kombination med autolog blodstamcellstransplantation. Behandlingen ska nollställa immunförsvaret så att det slutar attackera hjärnan.

Annons
Annons

– Cirka två tredjedelar av patienterna som behandlats i Sverige har blivit stabila och klarar sig utan medicinering. Vi har goda skäl att tro att en del av dem som vi har behandlat har blivit botade från sjukdomen, berättar Joachim Burman.

Hittills har målgruppen för behandlingen varit yngre individer med aggressiv MS, som har prövat vanlig bromsmedicin utan tillfredställande effekt. Behandlingen fungerar sämre på äldre patienter och även riskerna är större.

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/blodstamcellstransplantation-effektivaste-behandlingen-vid-skovvis-ms-2445377

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons