Nyhet | Neurologi

Första läkemedlet mot svår MS får tummen upp

I dagsläget saknas godkänd läkemedelsbehandling vid svår multipel skleros, MS. Men nu är ett nytt MS-läkemedel på väg mot godkännande och har fått tummen upp av EMA:s vetenskapliga kommitté.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Vid CHMP:s (europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté) senaste möte rekommenderades MS läkemedlet, med den aktiva substansen ocrelizumab, marknadsgodkännande. Det rapporterar Läkemedelsvärlden.

Läkemedlet är en rekombinant humaniserad monoklonal anti CD20-antikropp som tagits fram för behandling av relapserade multipel skleros, RMS och tidig primärprogressiv MS, PPMS. Något som i dagsläget saknas och CHMP skriver i sin rekommendation att det finns ”ett stort medicinskt behov”.

Minskade skov och funktionsnedsättningen vid MS

Rekommendationen är baserad på tre fas III-studier som inkluderar drygt 1 400 MS-patienter, där en grupp behandlades med ocrelizumab och den andra gruppen med interferon beta-1a. Efter 96 veckors behandling var den årliga återfallshastigheten vad gäller skov 46,4 procent lägre i gruppen som fick ocrelizumab. Dessutom minskade funktionsnedsättningen med 24 procent redan efter 12 veckors behandling hos patienter med PPMS. 

Annons
Annons

Det nya läkemedlet uppvisade bättre effekt vid tidig behandling i sjukdomsförloppen än sent. Därför anser CHMP att mer kunskap behövs om värdet av läkemedlet i mer avancerad sjukdom, skriver Läkemedelsvärlden.

Ett slutgiltigt godkännande av ocrelizumab väntas nu från Europakommissionen.

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/nytt-ms-lakemedel-pa-vag-att-godkannas/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons