Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Genvariant ökar risk för Alzheimer

Forskare på Island rapporterar att de funnit en sällsynt genvariant som verkar öka risken för sent debuterande Alzheimer med ungefär tre gånger. Fyndet ger stöd för att immunförsvaret är inblandat i uppkomsten av Alzheimers sjukdom.
Annons

Forskare på Island rapporterar att de funnit en sällsynt genvariant som verkar öka risken för sent debuterande Alzheimer med ungefär tre gånger. Fyndet ger stöd för att immunförsvaret är inblandat i uppkomsten av Alzheimers sjukdom. Genvarianten, som förekommer hos mindre än 1 procent av befolkningen, leder till minskad aktivitet av att receptorn Trem2 som finns på ytan av vissa immunceller. Forskarna spekulerar i att det i sin tur kan leda till minskad förmåga hos immunceller att rensa bort amyloida plack i hjärnan. Förekomsten av sådan plack i hjärnan är, enligt den så kallade amyloidhypotesen, drivande i utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagensmedicin.se - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/neurologi/ny-genvariant-okar-risk-for-alzheimer/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.