Nyhet | Neurologi

Grönt te kan minska risken för stroke

De kraftfulla antioxidanterna som finns i bland annat grönt te gör att två till tre koppar te om dagar minskar risken för att få en så kallad tyst stroke. Ungefär var tionde äldre person drabbas av en sådan typ av stroke, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Publicerad den: 2010-08-30
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

De kraftfulla antioxidanterna som finns i bland annat grönt te gör att två till tre koppar te om dagar minskar risken för att få en så kallad tyst stroke. Ungefär var tionde äldre person drabbas av en sådan typ av stroke, skriver Dagens Nyheter på nätet. Joper Perk, professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Kalmar berättar till tidningen om antioxidanternas effekter.

– Antioxidanterna fungerar ungefär som rostskyddsmedel i våra blodkärl. Vi bör äta mycket frukt och grönsaker, men gärna också några koppar te varje dag, säger han till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Tyst stroke ger inga symtom men är små blodproppar som bildas i hjärnan och som kan blockera kärl, och drabbar vanligen kvinnor och män över sextio år. En grupp holländska forskare har undersökt hjärnan hos mer än 1 000 personer i 70-årsåldern för några år sedan, och då fann de att en av fem hade haft en tyst stroke.

Nu presenterar japanska forskare för första gången att grönt te, som innehåller antioxidanter, kan skydda mot de tysta blodpropparna. I en studie har de undersökt hjärnan hos omkring 600 personer över 50 år. Deltagarna fick även lämna uppgifter om vikt, rök- och alkoholvanor och om sin hjärt-kärlhälsa, samt uppge hur mycket grönt te de drack. När forskarna analyserade studieresultaten kunde de konstatera ett tydligt samband, nämligen att dem so m drack mycket te löpte betydligt mindre risk att få små blodproppar i hjärnan.

– Det verkar som om man bör dricka omkring tre koppar om dagen för att få effekt, säger Joep Perk, till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Han påpekar dock att man inte nödvändigtvis behöver dricka grönt te, utan man kan få i sig de nyttiga antioxidanterna genom att äta frukt och grönsaker.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/gront-te-minskar-risken-for-stroke-1.1160900

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons