Nyhet | Neurologi

Hjärnskakning tidigt i livet ökar risken för MS

Tonåringar som får hjärnskakning löper en ökad risk för att få multipel skleros senare i livet. Det visar en ny studie som är publicerai Annals of Neurology.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Resultatet visar hur viktigt det är att skydda huvudet även i tonåren. Cykelhjälm är ett sätt, säger Scott Montgomery, professor vid Örebro universitet, som lett studien.

Forskarna har utgått från register över ungdomar som behandlats på sjukhus för hjärnskakning, som sedan har länkats till register över vuxna som diagnostiserats med MS. Enligt studien ökar risken för MS med 22 procent hos de som drabbas av hjärnskakning i tonåren. Hos de som får två eller fler hjärnskakningar ligger riskökning på mer än en fördubbling.

– Vi tror att hjärnskakning hos tonåringar gör så att kroppens immunsystem attackerar en koppling mellan nervcellerna vilket leder till att nerverna med tiden slutar att fungera ordentligt, säger Scott Montgomery.

Annons
Annons

Genernas inverkan

Däremot löper inte alla tonåringar samma risk, menar Scott Montgomery och förklarar att majoriteten unga individer som får hjärnskakning inte behöver oroa sig eftersom de inte har den uppsättningen av gener som kan ge MS senare i livet.

Det finns inte heller någon koppling mellan hjärnskakning hos barn och MS. Något som forskarna kopplar till hjärnans utveckling och att barnets hjärna har en större förmåga att ”städa bort” effekterna av skador.

Nästa steg är att specifikt undersöka de gener och kombinationer av gener som är en riskfaktor för MS samt hur de påverkas av yttre faktorer. Förutom hjärnskakningar handlar det till exempel om infektioner.

Annons
Annons

    Källor

  • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/hjarnskakning-i-tonaren-okar-risken-for-att-fa-ms-senare-i-livet/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons