Nyhet | Neurologi

Hjärnsubstans vittnar om självreflektion

Det kan finnas ett samband mellan förmåga till självreflektion och volymen på den gråa hjärnsubstansen som finns i den främre delen av hjärnan. Forskning kring detta kan leda till nya behandlingar av hjärnsjukdomar som demens.

Jessika Nilsson, NetdoktorPro
Publicerad den: 2010-09-17
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

Det kan finnas ett samband mellan förmåga till självreflektion och volymen på den gråa hjärnsubstansen som finns i den främre delen av hjärnan, rapporterar Vetenskapsradion.

– Personer som har korrrekt självinsikt har större gråsubstans. Den finns på en plats i hjärnan som ligger bakom mitten av pannan, säger hjärnforskaren vid Uppsala universitet Hedvig Söderlund, till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Mätningarna genomfördes på 32 personer som fick svara på en fråga med två svarsalternativ som krävde väldigt mycket eftertanke. Efter att de svarat fick de ange på en skala hur pass säkra de var på sitt svar.

Studiedeltagarna hade rätt på frågan i lika stor utsträckning men deras sätt att reflektera och bedöma om de visste att de hade rätt skiljde sig stort. Med hjälp av magnetkamerabilder av deltagarnas hjärnor kunde resultaten sedan jämföras. De deltagare som reflekterade bäst hade störst andel grå hjärnsubstans.

Den här forskningen kan enligt forskare leda till nya behandlingar av hjärnsjukdomar som demens men det behövs upprepade studier, enligt Hedvig Söderlund. Det är också oklart om den här förmågan går att träna upp eller om den är medfödd.

Annons
Annons

– Det är naturligtvis intressant att undersöka om man kan träna upp förmågan att ha en korrekt inblick i sin egen prestation, säger Hedvig Söderlund.

    Källor

  • Sveriges Radio, Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4017392

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons