Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Hungern ökar av för lite sömn

Dåliga sömnvanor ökar risken för övervikt på lång sikt eftersom aptiten påverkas av sömnbrist. Detta enligt ny svensk forskning, uppger SVT Vetenskap. Forskningsstudien visar att en enda natt av total sömnbrist hos unga vuxna män minskade männens omsättning av näringsämnen nästa morgon. Deltagarna var 12 normalviktiga manliga studenter och resultaten visade även att de blev hungrigare på grund av sömnbristen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-19

Annons

Dåliga sömnvanor ökar risken för övervikt på lång sikt eftersom aptiten påverkas av sömnbrist. Detta enligt ny svensk forskning, uppger SVT Vetenskap.

Forskningsstudien visar att en enda natt av total sömnbrist hos unga vuxna män minskade männens omsättning av näringsämnen nästa morgon. Deltagarna var 12 normalviktiga manliga studenter och resultaten visade även att de blev hungrigare på grund av sömnbristen.

Annons
Annons

– Efter en natt av sömnbrist visade studenterna hög aktivering i ett område av hjärnan som är involverad i människans vilja av att äta. När vi betänker att sömnbrist är ett ökande problem i det moderna samhället visar våra resultat att dåliga sömnvanor kan påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt. Därför är det viktigt att sova ungefär åtta timmar varje natt för att hålla en stabil och hälsosam kroppsvikt, säger Christian Benedict från Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • SvT Vetenskap - http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=108068&a=2679747&from=tipsa

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.