Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Huvudets position har ingen betydelse vid stroke

Om huvudets position kan påverka utgången efter en propp eller blödning i hjärnan har varit omdiskuterat. Men den hittills största studien på området visar nu att positionen inte har någon betydelse för tillfrisknandet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-26

Annons

Tesen om att blodflödet i hjärnans kärl skulle förbättras om strokepatienter ligger ned i stället för att de sitter upp sågas nu av ett internationellt forskarlag, vars studie har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

I den randomiserade studien fick över 11 000 patienter med en akut stroke antingen vård liggandes raklånga eller sittandes de i en position där huvudet var upphöjt i minst 30 grader. Resultatet visade att det inte fanns någon signifikant skillnad mellan grupperna.

Läs även: Nationella riktlinjer för strokesjukvård

Annons
Annons

Vidare tittade forskarna på risken att dö inom 90 dagar vilken inte heller skiljde sig signifikant mellan grupperna. Likaså vad gällde antalet allvarliga händelser mellan grupperna, såsom att drabbas av lunginfektioner.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • New England Journal of Medicine - http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1615715

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons