Nyhet | Neurologi

Huvudvärk kan orsaka hjärnblödning hos unga

Ett särskilt samband mellan unga människors migrän och risken att de drabbas av propp i hjärnan har hittats. Kopplingen var dessutom extra tydliga hos unga män.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-08
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Studien visar att en speciell form av huvudvärk – migrän utan aura, tycks ha samband med hjärninfarkt. Med migrän utan aura menas sådan huvudvärk som inte uppstår efter synbortfall eller att personen i fråga tappar känseln.

Närmare 2500 personer mellan 18 och 45 år som någon gång fått en propp i hjärnan deltog i undersökningen där de intervjuandes om hur de upplevde sin migrän. Forskarna undersökte också kärlen till hjärnan där proppen bildades.

Annons
Annons

Inte sällan sågs ett samband mellan huvudvärken och stroke där de olika lagren i blodkärlen upp till hjärnan separerats och därför proppat igen kärlen.

Första gången samband visas 

Det här är första gången forskare i en så omfattande studie faktiskt har kunnat peka på en möjlig gemensam mekanism bakom de olika tillstånden, migrän och stroke.

Andra vanligare riskfaktorer för att få hjärninfarkt i ung ålder är rökning, högt blodtryck, diabetes eller hög kolesterolhalter i blodet.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6646309

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons