Instrument vid autismdiagnostik dåligt utvärderade
Enligt statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) saknar 12 av 14 utvärderade instrument som används vid diagnostisering av autism och liknande tillstånd vetenskapligt stöd.
Diagnosmetoderna går ut på att göra beteendeobservationer hos barn och låta vuxna svara på frågeformulär. 14 sådana instrument som används mer eller mindre i Sverige, av barn- och ungdomspsykiatrin, och av vuxenpsykiatrin. När SBU gick igenom tillgänglig internationell forskningslitteratur visade det sig alltså att bara två metoder var vetenskapligt beprövade.
SBU anser att det är oklart om de övriga metoderna är effektiva diagnosinstrument då de inte har undersökts tillräckligt. Normalt sköts diagnostiken av ett specialistteam av läkare och psykologer, och diagnosen bygger på en samlad bild av information från specialister, föräldrar och anhöriga, och SBU betonar vikten av att diagnostiken även fortsättningsvis utreds av specialistteam.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
- SR.se - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5479239
Källor
-
NetdoktorPro bevakar ECTRIMS-kongressen
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från ECTRIMS, den årliga konferensen om multipel skleros (MS).
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
De här är de största utmaningarna inom MS-vården
Omhändertagandet av MS kräver mycket av vården. NetdoktorPro frågar Petra Nilsson, överläkare vid Neurologen, Skånes Universitetssjukhus, vilka som är de största utmaningarna idag och framgent.
-
Sjukdomsförloppet vid MS kan följas genom blodprov
Att hitta biomarkörer för bättre diagnostik, prognos och utvärdering av behandling vid MS. Och det ska bli lika enkelt som att ta en snabbsänka. Detta är något som professor Jan Lycke lyssnade extra noga på under ECTRIMS-kongressen 2021. Det är också ett område som han själv forskar på.
-
ADHD hos barn och ungdomar
ADHD har en prevalens på 2-5 procent. Genetiska faktorer har i de flesta fall avgörande betydelse för uppkomsten av ADHD. Idag anser man att ett flertal gener är inblandade i ett komplext mönster.
-
Fler epilepsibehandlingar kan kopplas till autism
Barn till kvinnor som tar vissa epilepsiläkemedel under graviditeten löper ökad risk för autism. Det visar en ny stor nordisk studie.
-
Parkinsons sjukdom
Med dagens behandlingsmöjligheter verkar inte mortaliteten vid Parkinsons sjukdom vara förhöjd under de första tio åren, men den tycks däremot något ökad under de påföljande åren.
-
Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid MS
Överläkare Petra Nilsson svarar på frågor kring symtom och behandling vid multipel skleros (MS).