Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Intensiv träning hjälper dementa

Enligt en ny avhandling från Umeå universitet kan högintensiv träning hjälpa personer med demens att klara dagliga aktiviteter, rapporterar Vetenskapsradion. Under tre månader, 2-3 gånger i veckan tränade människor med demens tillsammans med en instruktör.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-02

Annons

Enligt en ny avhandling från Umeå universitet kan högintensiv träning hjälpa personer med demens att klara dagliga aktiviteter, rapporterar Vetenskapsradion.

Under tre månader, 2-3 gånger i veckan tränade människor med demens tillsammans med en instruktör. Efter tre månader kunde man se att de som hade tränat hade också blivit bättre på att klara av aktiviteter i det vardagliga livet jämfört med de som inte tränat. Det kunde handla om att duscha själv och förflytta sig inomhus. Men för att träningen ska ge effekt på lång sikt måste den ske regelbundet, annars återgår man till samma tillstånd som innan.

Annons
Annons

– Resultaten från våra studier visade att den här typen av träning är genomförbar och har betydelsefulla effekter. Inte minst bland dem med demens. Det här är en grupp som man tidigare inte har studerat så mycket, men utifrån våra resultat finns inget stöd för att utesluta personer med demens från rehabiliterande insatser, säger Håkan Littbrand som skrivit avhandlingen.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4377537

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.