Nyhet | Neurologi

Koppling mellan Apgar-poäng och Cp-skador

Bebisar som får låga Apgar-poäng vid födseln löper ökad risk att få cerebral pares. Nyfödda barns hälsotillstånd bedöms enligt Apgar-skalan, där bebisens hjärtfrekvens, andning, muskeltonus, reflexer och hudfärg sätts in i en skala mellan ett och tio.

Jessika Nilsson, NetdoktorPro
Publicerad den: 2010-10-08
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

Bebisar som får låga Apgar-poäng vid födseln löper ökad risk att få cerebral pares, CP, skriver Dagens Medicin på nätet.

Nyfödda barns hälsotillstånd bedöms enligt Apgar-skalan, där bebisens hjärtfrekvens, andning, muskeltonus, reflexer och hudfärg sätts in i en skala mellan ett och tio.

Annons
Annons

Tidigare forskning kring kopplingen mellan låga Apgar-poäng och cerebral pares har varit motsägelsefull. Men de nya resultaten visar att det finns en tydlig koppling, enligt de norska forskarna som ligger bakom studien.

Totalt följdes 543 064 barn som föddes i Norge under åren 1986 till 1995. Det visar sig att elva procent av barnen som hade apgar-poäng på tre eller lägre fick diagnosen cerebral pares innad de fyllde fem, medan bara 0,1 procent av barnen som hade tio i apgar-poäng fick diagnosen.

Sambandet var starkare hos barn med normal födelsevikt än hos dem med låg födelsevikt. Men forskarna är tydliga med att den stora majoriteten av barn med låga Apgar-poäng inte drabbas av cerebral pares.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin på nätet - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/10/07/nya-ledtradar-om-cp-skador/index.xml

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons