Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Luktsinnet sämre efter pensionsåldern

Margareta Hedner, forskare i neuropsykologi vid Stockholms universitet, har i en doktorsavhandling kartlagt kopplingen mellan minne, lukt, åldrande och gener. Det verkar som människans luktsinne har ett bäst före-datum.
Annons

Margareta Hedner, forskare i neuropsykologi vid Stockholms universitet, har i en doktorsavhandling kartlagt kopplingen mellan minne, lukt, åldrande och gener. Försökspersoner har fått identifiera vanliga dofter som kanel, apelsin och tjära. Generellt klarade kvinnorna det bättre än männen. Det verkar också som människans luktsinne har ett bäst före-datum.

– Det finns förstås stora individuella variationer, men vad vi kommit fram till är att efter 65 år sker en ganska markant försämring, säger Hedner till DN.

Annons
Annons

Hon berättar också att luktsinnet påverkas redan i ett tidigt skede av demenssjukdomen alzheimer. Den upptäckten skulle kunna bli en hjälp att tidigt ställa diagnos på sjukdomen.

– Det krävs mer forskning, men i framtiden kanske man kan addera ett lukttest till de tester man gör i dag.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • DN.se - http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnor-bast-pa-lukter

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.