Nyhet | Neurologi

Alzheimer kan överföras mellan människor

Demenssjukdomen Alzheimer kan överföras från en person till en annan genom injektioner. Det menar brittiska forskare efter att ha obducerat hjärnor hos unga personer som fått tillväxthormoner i barndomen.

Publicerad den: 2015-09-11
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Alzheimers sjukdom orsakas av felveckade proteiner, så kallade prioner. Dessa kan uppstå i hjärnan av ålder eller ärftlighet – men nu anser forskarna bakom en ny studie att sjukdomen också kan överföras genom vissa typer av injektioner.

I studien har forskare vid University College i London obducerat åtta britter som dött mellan 36 och 51 års ålder av den ovanliga Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Alla åtta hade fått tillväxthormon som barn, hormoner som fram till mitten av åttiotalet framställdes från döda människors hypofyser. Men när dessa injektioner visade sig innehålla smittan som orsakar Creutzfeldt-Jakobs sjukdom avslutades behandlingarna. Numera framställs tillväxthormon med hjälp av genteknik.

Kan överföras genom blodtransfusioner 

Annons
Annons

När forskarna undersökte hjärnorna hos de avlidna Creutzfeldt-Jakobs-patienterna hittades i sju av åtta hjärnor proteiner som kan kopplas till tidiga stadier av Alzheimers sjukdom. Patienterna hade ännu inte utvecklats alzheimer fullt ut, men om de inte hade dött av Creutzfelt-Jakobs sjukdom skulle de troligen ha utvecklat alzheimer senare i livet, skriver Nature News. 

Enligt studiens huvudforskare, John Collinge, har överföringen av dessa proteiner bara konstaterats i samband med det tillväxthormon som inte längre används. Men han uppmanar samtidigt till mer forskning för att se om prionerna kan överföras via andra medicinska ingrepp. Prioner kan nämligen fästa på metallytor och är resistenta mot sedvanlig sterilisering. I teorin betyder detta att sjukdomen skulle kunna överföras genom exempelvis blodtransfusioner, hjärnkirurgi eller tandoperationer, rapporterar The Telegraph.

Men andra forskare vill tona ner risken. Sally Davies, den brittiska regeringens högste medicinske rådgivare, säger till tidningen att det är en rör sig om en liten studie:

Annons
Annons

– Som den här studien själv uttrycker så finns inget bevis för att alzheimer kan överföras mellan människor. Inte heller något bevis för att alzheimer kan föras vidare genom medicinska procedurer. Vi övervakar forskningen noga och det finns omfattande forskningsprogram på plats för att hjälpa oss förstå och tackla utmaningarna kring alzheimer, säger professorn Sally Davies, den brittiska regeringens högste medicinske rådgivare, till tidningen.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Nature News - http://www.nature.com/news/autopsies-reveal-signs-of-alzheimer-s-in-growth-hormone-patients-1.18331

Annons
Annons
Annons