Nyhet | Neurologi

Många MS-patienter slarvar med medicineringen

Omkring var tredje MS-sjuk person gör medvetna uppehåll i sin medicinering minst en gång per år, och 11 procent anger att de har gjort flera uppehåll som varat i mer än en vecka.

Publicerad den: 2010-09-14
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Omkring var tredje MS-sjuk person gör medvetna uppehåll i sin medicinering minst en gång per år, och 11 procent anger att de har gjort flera uppehåll som varat i mer än en vecka, skriver Dagens Medicin på nätet.

Det är Neurologiskt handikappades riksförbund som ligger bakom den nya undersökningen. Totalt har 449 MS-sjuka deltagit i studien och av dessa uppger 33 procent att de gör uppehåll i sin behandling. Genom att avbryta en pågående behandling ökar riskerna för att sjukdomen förvärras, vilket kan bland annat kan leda till ökade kostnader för sjukvården menar Neuroligiskt handikappades riksförbund.

Annons
Annons

– Vi har länge känt till att många gör uppehåll i sin behandling, men vi visste inte att det var så här utbrett. Resultaten är i många avseenden oroväckande, säger Roger Lindahl, tillförordnad generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att den vanligaste orsaken till att så pass många gör uppehåll i sin behandling är de biverkningar som följer av medicinen, som till exempel influensaliknande symtom och sömnsvårigheter.

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/09/13/ms-sjuka-struntar-i-att-ta/index.xml

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons