Nyhet | Neurologi

Ny Alzheimersmedicin prövas på patienter

En ny typ av läkemedel mot Alzheimers sjukdom prövas nu för första gången på patienter. Forskarna hoppas att medicinen ska kunna stoppa sjukdomens fortsatta utveckling, skriver Upsala Nya Tidning på nätet.

Publicerad den: 2010-09-03
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

En ny typ av läkemedel mot Alzheimers sjukdom har nu för första gången börjat prövas på patienter. Läkemedlet har utvecklats av forskare vid Uppsala universitet, och forskarna hoppas att medicinen ska kunna stoppa sjukdomens fortsatta utveckling, skriver Upsala Nya Tidning på nätet.

– Jag är mycket optimistisk. Det här är det första läkemedlet som angriper de giftiga så kallade protofibrillerna, som är själva grundorsaken till Alzheimers sjukdom, säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet, till tidningen.

Annons
Annons

Omkring 80 patienter med medelsvår Alzheimers sjukdom kommer att ingå i läkemedelsprövningen. Lars Lannfelt berättar för Upsala Nya Tidning att den första läkemedelsprövningen gäller säkerhetsprofilen för det nya läkemedlet men man kommer även kartlägga hur det påverkar olika ämnen i kroppen.

Under flera år har forskarna, i samarbete med det lilla svenska bioteknikföretaget Bioarctic, arbetat med att ta fram så kallade monoklonola antikroppar mot protofibriller, som är den verkliga boven vid Alzheimers sjukdom. Hittills har tester i en musmodell för Alzheimers sjukdom visat mycket goda resultat, och i vissa fall har antikropparna kunnat stoppa sjukdomsförloppet. Nu hoppas och tror Lars Lannfelt att man ska kunna se samma effekt på patienter. Antikroppen har fått namnet BAN 2401.

– Inom fem år kommer vi säkert att veta om BAN2401 håller måttet fullt ut. Ett läkemedel som påverkar själva grundorsaken till Alzheimer vore ett enormt framsteg. Dagens Alzheimermediciner ger bara en måttlig lindring av symtomen, säger han till tidningen.

Annons
Annons

Den första prövningen på patienter av BAN2401 görs vid tio centra på olika platser i USA.

    Källor

  • Upsala Nya Tidnings nätupplaga - http://www.unt.se/uppsala/ny-medicin-provas-pa-alzheimerpatienter-1030526.aspx

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons