Nyhet | Neurologi

Ny forskning väcker hopp för ms-sjuka

Vid en stor internationell studie upptäcktes 29 nya genvarianter som ökar risken för ms (multipel skleros). Det är ett steg mot att förstå hur sjukdomen uppstår, rapporterar SVT Vetenskapsnyheter (TT). Tidigare har forskare kunnat identifiera 23 genvarianter som är vanligare hos ms-patienter än hos friska människor. Med de 29 nya genvarianterna är har forskarna tagit ett steg mot rätt riktning.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-08-12
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Vid en stor internationell studie upptäcktes 29 nya genvarianter som ökar risken för ms (multipel skleros). Det är ett steg mot att förstå hur sjukdomen uppstår, rapporterar SVT Vetenskapsnyheter (TT).

Tidigare har forskare kunnat identifiera 23 genvarianter som är vanligare hos ms-patienter än hos friska människor. Med de 29 nya genvarianterna är har forskarna tagit ett steg mot rätt riktning.

Annons
Annons

– De förorsakar inte med säkerhet sjukdomen men de ökar risken. Det absolut viktigaste är att de säger någonting om hur ms uppstår och vilka mekanismer som styr sjukdomen, säger Ann-Christine Syvänen, professor vid Uppsala universitet och vars forskargrupp deltagit i studien, till TT.

De genvarianter som hittats finns i områden som har betydelse för hur immunsystemet fungerar. Det är samma genvarianter som hittats hos personer som lider av tarmsjukdomen Crohns och SLE.

– Det tyder på att det rör sig om en immunologisk sjukdom och att man kanske skulle kunna tillämpa samma behandlingsmetoder och mediciner som man använder vid dessa sjukdomar, säger Syvänen.

Annons
Annons

I Sverige lever över 17 000 med sjukdomen som angriper det centrala nervsystemet.

    Källor

  • SVT Vetenskapsnyheter (TT) - http://svt.se/2.108068/1.2500589/nya_ron_vacker_hopp_for_ms-sjuka&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons