Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Ny upptäck kan ge effektiva läkemedel mot alzheimers

Svenska forskare kan ha gjort en avgörande upptäckt för att kunna utveckla mediciner mot sjukdomar som alzheimers, parkinson och andra så kallade neurodegenerativa sjukdomar.
Annons

Svenska forskare kan ha gjort en avgörande upptäckt för att kunna utveckla mediciner mot sjukdomar som alzheimers, parkinson och andra så kallade neurodegenerativa sjukdomar, rapporterar Vetenskapsradion.

Hittills har det varit ett problem för dem som håller på att utveckla mediciner mot till exempel alzheimers och parkinson att hitta en teknik som gör det möjligt för läkemedel att passera in i hjärnan. Anledning till att det är en problematisk process är för att människans så kallade blodhjärnbarriär, som skyddar hjärnan från ämnen som den skulle kunna ta skada av, även sätter stopp för olika mediciner. Blodhjärnbarriären stoppar alltså inte enbart de skadliga substanserna, utan även läkemedel, vilket har varit ett stort hinder för utvecklingen av mediciner mot neurodegenerativa sjukdomar.

Annons
Annons

Men nu presenterar en grupp svenska forskare en möjlig metod för att komma förbi det här problemet, uppger Vetenskapsradion. Enligt forskarna kan lösningen ligga i dem så kallade pericyterna, som är ytterst små, relativt outforskade, muskelceller som sitter på utsidan av blodkärlen.

– Den väg som vi har studerat och som regleras av pericyterna, är väldigt oselektiv. Den verkar kunna transportera alla typer av substanser – eller i alla fall alla typer av substanser som vi har testat. Om vi skulle kunna reglera den vägen, så skulle vi potentiellt ha ett sätt att kunna öppna och stänga blodhjärnbarriären för passage av läkemedel, säger Christer Betsholtz, professor i blodkärlsbiologi vid Karolinska Institutet i Solna, till Vetenskapsradion.

Än så länge har försök endast bedrivits på möss, vilket innebär att det är länge kvar och mycket forskning innan detta kan tänkas användas på människor. Studien presenteras i tidskriften Nature.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4093772

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons